Sunday, December 21, 2014

DAY 8 : SOUTH AFRICA~STORMSRIVIER TO PORT ELIZABETH..

ASSALAM & SALAM SEJAHTERA.. Today 20/12/2014 kami check out dari Andelomi, Stormsrivier.. Drive to Port Elizabeth dlm 180km.. Masih lagi update dgn handphone.. 


Hubby beli pisang banyak.. Hhmm malas beli tepung.. So lenyek 4 roti dlm 1/2 cawan susu, 2 telur, 2 pisang montel & 3-4 sudu teh gula.. Microwave je sampai keras tengah tu.. Dah 2 hari berturut2 buat ni.. Wallaaa menu ringkas cepat.. 


Hubby ajak try naik Segway..


Woaahh ini off road punya masuk hutan.. 


The guide bawak kami lalu local residential area...


Termasuk penempatan yg berkulit kaler tu.. Setinggan plus yg berumah batu murah..


Then off to TSITSIKAMMA NATIONAL PARK.. Ohhh maakk aaii boleh depa snorkeling dalam suhu belas2 darjah ni..


Though cloudy tapi Subhanallah memang cantik...


Pantang ada trail, pasti kami dipujuk ajak pergi trekking.. Sebelum masuk trail cuaca masih cloudy..


Ombak menghempas dengan kuat..


At noon after an hour, mentari bersinar dengan terangnya Alhamdulillah..


Subhanallah...


I am the packer, the cook, the 2nd driver, the planner, the photographer also.. Selalu lah di belakang sekali.. Pastu snap foto belakang je..


Subhanallah another beautiful view..


One fine day Insya Allah.. Kalau cuti dapat sebulan..


Off to PORT ELIZABETH..


Still @ GARDEN ROUTE..


Windmill..


Will sleep here tonight.. JIKELEZA BACKPAKCKERS LODGE..


Our room.. Bilik mandi kongsi di luar sana.. 


Shared kitchen.. Semua peralatan ada kalau nak guna.. Nak samak tanah pon ada.. 


Our room..


In the kitchen...


Ditampal near the sink... 


Drinks etc ada dijual and please lah tulis apa awak ambik & bayar nanti.. 


Off to DONKIN before pi dinner..


Lupa Port Elizabeth ni sebelah East so cepatlah mentari terbenamnya.. But its beautiful kan.. 


Mencari MARYAM's KITCHEN yg kami nampak sebelum check in hostel..


Susah nak cari kedai yg buka after 5-6pm.. Alhamdulillah Maryams Kitchen bukak.. 


Me & Marsha had Chicken Tortillas.. Yummehh..


Maryam's daughter-in-law recommed habis SALOMIES.. The boys had STEAK SALOMIES.. Rupanya Roti Canai dengan Kari Daging.. Daging dipanggil jugak Steak kat sana nun rupanya.. Mulanya terasa jgk Tipah Tertipu sendiri tapi sedaapp tau.. Kari depa ni lain sikit pastu penuh daging nya..


Haaahhh antara yg tersohor.. Pening tengok BILTONG, BILTONG everywhere.. Rupanya macam Beef Jerky.. Yg lain memang la tak Halal tapi Kedai Maryam ni ada jual.. Kami borong la jgk nak bawak balik Msia..


Titbits yg dijual antaranya macam Muruku kita.. Rasanya menu depa ni campur2 India, Arab jugak kan.. Alhamdulillah kenyang perut & Alhamdulillah smooth semuanya today..

Saturday, December 20, 2014

DAY 7 : SOUTH AFRICA ~ MOSSEL BAY TO STORMSRIVIER..

ASSALAM & SALAM SEJAHTERA.. Semalam 19/12/2014 kami drive dari Mossel Bay to Stormsrivier dlm 180km.. Alhamdulillah smooth journey.. Cuaca hujan dari Subuh pagi.. Sejuk gigil.. Masih lagi update dgn handphone.. 


Ada Coastal Route so kami amik peluang je stop kejap amik foto & enjoy the view..


Cari ilham ya pak..


Small town Wilderness..


Ada Craft Village..!!


Geram je nak hangkut balik tapi tak terdaya lah..


I like.. Kids beli paintings yg kertas nya dibuat dari NAJIS GAJAH..


I like many2 times..


Stop by at WATERFRONT, KNYSNA..

 
Had lunch at OCEAN BASKET.. Lovely blogger sista mamafami.blogspot.com yang recommend..!! Mmg awesome.. Murah sikit dari dari FISH MARKET MANHATTAN kat Msia..


Our Family Platter..


The view from first floor..


Then off to Bloukran..


Haaaa.. Itulah port bungy jump bawah jembatan itu..


World's highest..!! The boys tried it.. The girls tak putus doa.. Mmg hubby dah aim nak bungy jump.. Every 10 years katanya & this is his third time after Canada & New Zealand..


Traditional design..


Off to Stormsrivier... Check in @ Andelomi Forest Lodge.. Dalam hutan nan cantik.. Kaya raya dgn pokok2 hijau bermacam jenis.. Stormsrivier ni tak serupa peta topo kawasan2 yg sebelum ni yg cuma tanah pasir & pokok2 renek nan rendah..


The owner showing us the lodge..


Ada dapor..


Katil of course..


Living area..


Garden depan lodge plus tempat BBQ.. Sape nak ber-BBQ tengah sejuk menggigil tu.. Yesterday was the coldest so far..


2 tingkat but atas tu others punya lah..


Our dinner.. Nasi putih with HALAL SMOKED SNOEK.. Yummeeehhh ikan smoked2 ni.. Alhamdulillah smooth journey semalam..