Wednesday, February 25, 2015

SESSI MENCOBA RESIPI & CINTA DIRI...

Assalamualaikum & Good Day y'all...!!

Lamaaaaaa sangat tak bersiaran.. Moga semua sihat & gumbira.. Ya ya yaaa masa memang tandus tak terkata.. The King now mmg kekdahnya separa KL & separa di sisi.. Maka yg di sini berlari lah ke sana ke sini seorang diri melayan urusan family & diri almost setiap hari... Wallaaaa like marathon gini.. Apapon kena sentiasa redha hati & happy.. Kaaann kaaannn.... Baru lah hidup ini sangat ber-erti...

Tak tau lately ni suka sangat browse recipes & mencoba sedaya upaya.. But kiddos ni dah meng-google recipes since December lepas.. Yang utamanya Choc Chips.. They did well..!! Sodap lak tu.. Sonang kojo omak nanti eehh.. Am sharing the recipes.. Kiddos yang cari too.. Alahai recipes ni anak2 dah snap & simpan kat alboms.. So tak dapek den nak carikan link dah haaii.. 

 

We did this a week ago.. Ikut je semua bahan.. Pasti jadi..


Yang ni kena tambah tepung, sikit atau banyak tambahannya biskut tetap akan jadi.. Sbb its chewy ones..
                                          

Tried this few times & mmg thumbssss up lah... Sessi menghabiskan kurma "wedding doorgifts" yg berbotol2 kecik tu..


Ohhh this one oso sangat senang & lazat... Add choc chips akan menambah kelazatannya..


Ohhooooo mmg awesome Kimchi recipe ini.. Tapi kaaaannn, tahap kesabaran pastinya diperlukan dengan kadar yg tinggi.. Memotong, merendam, memerah dll..

 

Last but not least, latest crave tadaaaaaa pastinya TAKOYAKI yang tak ada di mukim yg kami diami ini... Kok mahal bangat dijual sana sini, maka pastinya murah kalo dibikin sendirik.. 


Tadaaa bought the pan @ Groupon.. Tapi masa beli tu diskonnya lebih.. Paid less than the one in the pic di atas.. Chose this one sbb takut yg letrik susah nak kontrol macho bahangnya api... Yang ni boleh angkat angkut bila suka suki.. I tell u beli lah.. Sonang jo bikinnyo.. 


Tadaaaa... Jadi nya sudah.. Awesome I tell u.. Sama seperti di kedai tau.. Murah ya amat... Buatlah siang malam pon.. Heheheeee...


Its been 3 days kami 3 beranak... Batuk & perit tekak since balik dari KL baru ni masa CNY... Alhamdulillah without fever & flu.. Nak telan agak seksa ya amat... Siap maknya dapat inhaler ala2 lelah gitu.. Redha dgn nikmat NYA ini.. Di kala ini baru lah terasa bagaimana kalau nikmat menjamah makanan ditarik oleh Yang Maha Esa.. Ini lah cerita petang ni tetiba excited nak bercerita tentang makanan & terasa rajin ya amat nak mencoba bebagai resipi.. Pahit camna pon ku telan jua.. Why eehh, doktor muda takde pantang larang nak makan apa2 tapi doktor senior banyak jugak pantang larang makan minum nya tatkala batuk & seumpamanya... Take care y'all..!! Cintailah diri sendiri.. Makan lah apa pon yang dihajati..!! Nanti sakit tak boleh nak telan nanti.. Hehehee....

Tuesday, January 20, 2015

DAY 13 : BYE BYE CAPE TOWN..

Assalam & Selamat Sejahtera..
Mixed feeling pagi tu.. Terasa macam tak cukup hari je kat South Africa ni.. Tapi berkobar2 jugak nak balik Malaya...


Seawal 8.30 pagi kami dah check out.. Memang selalu camni.. Time balik biarlah aman damai tak rushing2.. Bye bye HOUT BAY, CAPE TOWN...!!


Cuaca pon murung agaknya sedih kami nak balik..


Bye bye TABLE MOUNTAIN NATIONAL PARK... 


Will miss this beautiful country.. Tapi Malaya pon cantiiikkk...


GPS ni sesaja bawak kami jalan hutan rimba.. Patutnya jalan dalam bandar...


Dia tau kami memang suka hutan rimba kaaaannn..


Pagi2 kereta tak banyak lagi..


Awal pagi memang camni lah cuaca time Summer ni..


Nak balik.. Tak nak balik..


Dah nak sampai Airport dah pon..


Siap hantar kereta.. Off to terminal..


Tour guide Safari terlepas ikut balik...


Sederet kaunter kereta sewa.. Memang ramai sangat yang sewa kereta @ South Africa ni.. Sebab banyak tempat boleh jalan..


The Airport...


Memang ramai sangat Muslim yg kami baru nampak.. Rupanya ada big group nak pi buat Umrah... Ada yg tegur kami "APA KABAR.." Alahai ada few ala2 macam muka suami den je kisahnya... Patut lah homestay owner Shanaaz tanya if dia orang Cape Town.. Hehehe... Can come again lah kan.. 


Most of the Fast Food Restaurants @ the airport adalah Halal.. Terjah la seketol sorang sbb lunch time atas flight lambat lagi takut kriukk kriookk dalam perut nanti.. But oohhh so delicious.. 


Misi menghabiskan duit Rand yg dah tak banyak sangat tu...


Airport punya besar, level nak boarding tak ada Musolla... Ground Floor tempat hantar passengers je ada surau...


Tengok lah puas sebelum bukak sekolah.. Sebab 2015 kamu berdua UPSR sorang, PT3 sorang eekk...


Transit @ Dubai.. Ooiiitt bebel apa ke Mat Arab tu..??


Kejadian masa transit di Dubai... My kesayangan 7 tahun... Ronda2 jugak airport kot ada pengganti yg berkenan di hati dgn harga yang memuaskan hati... But yilleekkss.. 


Alhamdulillah diberi ilham... Kanan yg robak... Kiri kanan ku ikat.. Selamat mendarat di KLIA tanpa apa2 masalah.. Will get u fixed asap kesayanganku...


Dah boleh berjalan2 dengan aman damainya..


Dubai to KLIA ramai jemaah umrah..


Alhamdulillah safely arrived KLIA.... Haaaa kaann.. Satu troli je kami 4 beranak sama masa kami pergi & balik.. Tambah kotak kecik je barang nyelam suami & anak2 nya... Den beli kenangan terindah & pengalaman.. Subhanallah...


THE JOURNEY..


THE ROUTE..
****
Alhamdulillah smooth drive, smooth journey...
Alhamdulillah kami diizinkan menikmati keindahan ciptaanNYA...
Subhanallah.. Moga diizinkan lagi Insya Allah..

Sunday, January 11, 2015

DAY 12 : CAPE TOWN, SOUTH AFRICA..

ASSALAM & SALAM SEJAHTERA.. 24 Dec 2014, hari ke 12 kami di Sout Africa.. Masih update guna hp walopon dah sampai tanah air.. Foto dalam camera belum dipilih sbb lebih 1000 kekdahnya.. 


Tenunglah lama gunung2 tu.. Ni hari terakhir dah di Cape Town.. Esoknya pepagi dah ke airport..


Last day jugak memasak breakfast.. Memang breakfast selalu kat lodge/hostel etc lah.. Makan sambil2 siap.. Ni dia COMBO OVEN & STOVE TOP... Kalau rumah kecik macam best je ada ni kan.. Tapi lengoh lah tangan akak nak masak, tinggi bebenor..


Nasi Goreng ya.. Sebab semalam nasi banyak lebih.. Panaskan GARLIC BUTTER SPREAD.. Senang ada ni sbb nak buat Garlic Bread pon senang.. Batuk & selsema pon telan je sikit.. Pastu masukkan Carrot (tunggu empok), nasi, serunding, telor, kicap, cili sos dll ikut suka cita rasa memasing yek..


Semua masih bertahan dengan Instant Puding Roti+Pisang.. 3 roti dilenyek dalam 1/2 cawan susu.. Masukkan 1 telur & 2-3 pisang yang dilenyek.. Masuk dalam mangkuk/cawan & masuk je dalam microwave.. Kalau permukaan tu dah tak melekat & agak keras maka dah masak lah.. Dalam 3-4 je kot.. 


Lepas makan kami drive ke CHAPMAN'S PEAK.. Antara attraction di Cape Town.. Pulak tu dekat dengan lodge kami..


Lawanya Plaza Tol tepi bukit..


Pagi tu weather hujan halus2... So langit kurang cerah tapi Alhamdulillah best sangat... Kiranya one of the most spectacular marine drives in the world..


Pagi2 buta ni orang tak ramai lagi so aman damai je lepak sini..


Chapman's Peak is the name of a mountain on the western side of the Cape Peninsula, about 15 kilometres south of Cape Town, South Africa. It is opposite the inlet on which the town of Hout Bay is centred.

The western flank of the mountain falls sharply for hundreds of metres into the Atlantic Ocean. A spectacular road, known as Chapman's Peak Drive, hugs the near-vertical face of the mountain from Hout Bay to Noordhoek. Hacked out of the face of the mountain between 1915 and 1922, the road was at the time regarded as a major feat of engineering. Chapman's Peak Drive was closed in the 1990s, after a rockfall caused a death and a subsequent lawsuit, and subsequently reopened after being re-engineered to protect motorists from falling rocks. It was reopened in 2005 as a toll road. The road was again closed for a number of months beginning on 19 June 2008 "as a result of risk areas identified on the mountain above the road", but has since been reopened indefinitely.
(Info : WIKIPEDIA)


Singgah LIGHTHOUSES.. Ohhh sejookkk hembusan angin dari laut jugak gerimis hujan di pagi hari...


The INFO...


Dari kejauhan..


Driving to CAPE POINT...


YES WE'RE HERE... Quarter selfie dulu sebelum dikerah naik ke OLD LIGHT HOUSE OF CAPE POINT nun di atas sana.. Atas sebab kesian, hubby kata naik tram je lah tapi turun kena guna kaki.. Ohh OK boss... Selamat lutut... Sebenarnya masa kurang mengizinkan sebab dah last day ni, banyak benda nak dibuat lagi.. Haaa baru rasa tak cukup datang South Africa ni.. Bila tak de itinerary camni lah, terjah selagi boleh...


Woaahhhh Subhanallah cantik nya DIAS BEACH kecik kat bawah tu.. Ohh jauh nya akak dah longgar tulang kaki lutut nak turun bukit sebelumnya..


Awesome... Another scenic route.. 


Tak berkelip mata memandang...


Memang lah rasa tak mau balik...


CAPE POINT - CAPE OF GOOD HOPE.. 
There is a misconception that the Cape of Good Hope is the southern tip of Africa, because it was once believed to be the dividing point between the Atlantic and Indian Oceans. In fact, the southernmost point is Cape Agulhas, about 150 kilometres (90 mi) to the east-southeast. The currents of the two oceans meet at the point where the warm-water Agulhas current meets the cold water Benguela current and turns back on itself—a point that fluctuates between Cape Agulhas and Cape Point (about 1.2 kilometers east of the Cape of Good Hope).
(Info : WIKIPEDIA)


Beautiful..


Cantik nya...!!!


Superb view kan...


Semua di atas ni masih dalam mukim CAPE OF GOOD HOPE...


NOORDHOEK... Eyyyy cantik nya ciptaan Ilahi...


HOUT BAY - TOKAI FOREST RESERVE... Kami buat one big round..


Dan kesemua tempat yg kami visit di atas adalah dalam TABLE MOUNTAIN NATIONAL PARK... Best kan National Park tepi bandar je...


Sebelum balik singgah cari makan dulu.. Sini femes nya FISH & CHIPS lah... Fresh from the sea.. Kedai HALAL banyak sini.. 


Haaa banyak lah aksi sponsor kami ni.. Alhamdulillah, may u blessed with Rahmat Allah, happiness, great health & success forever...


Menikmati sepuas mungkin untuk hari terakhir ini...


Haaa posing yek..


CAPE TOWN ni memang awesome sebab di kelilingi gunung ganang, laut apalagi sungai, tasik dll.. Semuanya nature...!!


Heading back to the lodge...


Signboard nya.. Ngehh..


Katanya MELAYU CAPE ramai di sini..


Lawa2 property di tepi laut ni..


Kalau lah banyak masa, memang lah nak stroll along the beach..


Weather pon sangat awesome Alhamdulillah...


Dalam 120km jugak drive pergi balik dari HOUT BAY ke CAPE POINT (C)...


BO-KAAP.. 
The Bo-Kaap is an area of Cape Town, South Africa formerly known as the Malay Quarter. It is quintessentially a Township, situated on the slopes of Signal Hill above the city centre and is an historical centre of Cape Malay culture in Cape Town. The Nurul Islam Mosque, established in 1844, is located in the area.

Bo-Kaap is traditionally a multicultural area, rich in history and situated on the slopes of Signal Hill. The area is known for its brightly coloured homes and romantic cobble stoned streets.


Ronda2 penempatan sini.. Ada yang friendly, ada yang kurang.. So kita buat macam tourists je lah yek.. 


Misi mencari BOBOTIE yang HALAL... 


Terjumpa kuih2 tradisional nya.. Macam Donut tapi perisa pisang ditabur gula..


Ni pulak macam Jemput2 Manis tapi dengan kelapa di luarnya.. Semua sedaaappp..!!


OK... Cik Mynn SALAM2BENUA suruh try BOBOTIE ni.. Puas cari tak jumpa & Alhamdulillah dapat jugak yang frozen pada hari terakhir di Supermarket PICK N PAY.. Lagipon Cape Town memang lagi ramai Muslims dari tempat lain.. Sebab dek perkampungan ini lah..


Ini yang kami beli dari BIESMIELLAH MALAY RESTAURANT @ BO-KAAP... Memang lagi sedap dari yang frozen tu.. Untuk dinner malam terakhir di SOUTH AFRICA.. 


Hari tu kan 24/12/2014... So owner tu berhempas pulas lah siap segala bagai anak cucu nak balik untuk CHRISTMAS EVE.. Memang lah riuh rendah dapor deme ni.. Kami duduk tingkat atas deme..


Lepak baring kat bench luor balcony.. Facing the glass window.. Ohh bila lah nak sampai lagi.. This time kan, terasa macam nak sangat datang lagi.. Will miss everything esp the nature.. Apa lagi kami ni memang suka nature lah..


Subhanallah.. Cantik sangat.. See u again another day Insya Allah...
***
MOGA SEMUA YANG AFFECTED DENGAN BANJIR KEKAL TABAH & SABAR.. INSYA ALLAH ADA YANG LEBIH BAIK SELEPAS INI.. SEMUANYA PASTI ADA HIKMAH DARI MAHA YANG ESA...